Pathological and immunohistochemical evaluation of the effects of interferon gamma IFN gamma and aminoguanidine in rats experimentally infected with Fasciola hepatica
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Atila Akça
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Fasciola hepatica ile deneysel olarak enfekte edilen ratlarda interferon gamma (IFN-γ) ve aminoguanidin’in (AG) etkisi patolojik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirildi. Çalışmada 44 Wistar rat dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu hariç (4. grup), diğer üç grup (1-3. grup) 25 adet F. hepatica metaserkeriyle enfekte edildi. Birinci gruptaki ratlara, nitrik oksit (NO) sentezini bloke etmek için, % 0,2 AG içme suyuna ilave edilerek günlük olarak verildi. İkinci gruba, NO sentezi ve pro-infl amatuvar yanıtı uyarmak için, 250 ünite IFN-γ günlük olarak verildi. Üçüncü gruptaki ratlar enfekte kontrol grubu olarak değerlendirildi. Yaklaşık iki aylık deneme periyodu sonunda, tüm ratlar eter anestezisi altında öldürülerek nekropsileri yapıldı. Nekropside, enfekte gruplarda karaciğerde göç yolları, nekroz ve safra kanalında genişleme görüldü. Toplanan parazit sayısının IFN-γ verilen grupta diğerlerine göre nispeten düşük olduğu belirlendi. Akut göç yollarının çok sayıda eritrosit, nekrotik hepatositler ve nötrofi l lökositler ile dolduğu; eozinofi l lökositler ve mononükleer hücre infi ltrasyonu ile çevrelendiği saptandı. Kronik göç yollarının genellikle fi bröz bağdoku ile onarıldığı ve kronik yangısel infi ltratla çevrelendiği gözlendi. İmmunohistokimyasal olarak enfekte ratların karaciğer, hepatik ve mezenteriyal lenf düğümleri ile peyer plaklarında CD3 + T and CD79αcy + B lenfosit infi ltrasyonu ile λ IgG + plazmositler ve PCNA pozitif hücreler tespit edildi. İnterferon gamma verilen ratlarda parazit sayısının düşük olması ve fi bröz bağdoku onarımının şekillenmesi; AG verilen ratlarda ise şiddetli karaciğer lezyonlarının oluşmasına dayanılarak, interferon gammanın ratlarda bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediği ve AG’in NO sentezini bloke ettiği sonucuna varıldı.
hayvan modelleri,interferon,lezyon,deney hayvanları,deneysel enfeksiyon,sıçan,Fasciola hepatica,hastalık modelleri,immünohistokimya
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES