Non Q, Non ST Elevasyonlu Myokard Enfarktüslü ve Stabil Olmayan Anjina Pektorisli (USAP) Hastalarda Miyokard Performans İndeksi (MPİ) ile C-reaktive Protein (CRP) ve Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Doç. Dr. Eray ATALAY
Mehmet Burak Aktuğlu
Mustafa Velet
Amaç: Kardiyovasküler açıdan prognozu etkileyici bir risk faktörüolarak düşünülen (myokard performans indeksi) MPİ’nin CRP veMPV ile arasındaki ilişkisini araştırmak.Materyal ve Metot: Çalışmaya koroner yoğun bakım ünitesine kabuledilen non Q non ST elevasyonlu MI tanısıyla yatırılan 35 hasta alındı.Bulgular: Kadın hastaların CRP değerleri, erkek hastaların boyları vebayan hastaların EF değerleri istatiksel anlamlı olarak daha yüksekbulundu (p=0.030). Ayrıca tüm bu sonuçların dışında sonuç değişkeninMPI olarak ele alındığı, çalışmada ölçülmüş olan tüm değişkenlerinbirlikte veya değişik kombinasyonlarda denendiği çoklu doğrusalregresyon modellerinin hiçbirinde anlamlı bir ilişkiye rastlanmadı.Sonuç: MPİ ile CRP ve MPV arasında korelasyon bulunmamıştır. Aynızamanda MPİ ile HT, diyabet, yaş, EF, boy arasında anlamlı bir ilişkibulunmadı. Bunun nedeni olarak hastaların akut dönemde takip edilmişolup, kronik dönemde takip edilmemiş olması ya da hasta sayısıön planda ana neden olarak düşünülmektedir.
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2017