HER GÖĞÜS AĞRISI KARDİYAK KÖKENLİ MİDİR
Ali Cihat Yıldırım
Doç. Dr. Eray ATALAY
Turgut Anuk
Pnömodiastinum mediastende serbest hava bulunmasıdır. Spontan ve sekonder pnömomediastinum olarak ikiye ayrılır. Spontan pnömomediastinum presipite edici bir faktör olmaksızın gelişen iyi seyirli ve kendini sınırlayıcı nadir görülen bir hastalık olarak tanımlanır. Genç erkek hastalarda daha sık görülmektedir. Benign seyirli bir hastalık olup, semptomları arasında göğüs ağrısı, dispne, öksürük, odinofaji, subkutan amfizem, boyunda şişlik vardır. Semptomlardan göğüs ağrısı ve boyunda subkutan amfizem en sik görülenidir. Hastaların çoğu ise acil kliniğine göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuruda bulunurlar. Genellikle göğüs direkt grafisi ile tanı koyulsa da bilgisayarlı tomografi tanıda altın standarttır. Olgumuzda sadece göğüs ağrısı şikâyeti ile acil servise başvurup, akciğer grafisinde patoloji tesbit edilmese de klinik şüphe doğrultusunda çekilen toraks bilgisayarlı tomografide pnömomediastenium tesbit ettiğimiz hastayı sunmayı hedefledik.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2016