img
img
Malahit Yeşilinin Şeftali Çekirdeği Kabuğu Üzerine Adsorpsiyon İzotermi ve Termodinamiği     
Yazarlar (4)
Arş. Gör. Ali ÇİÇEKÇİ Arş. Gör. Ali ÇİÇEKÇİ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bünyamin Dönmez
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Erbil KAVCI Doç. Dr. Erbil KAVCI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Ömer Laçin
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmada, malahit yeşilinin ham şeftali çekirdeği kabuğu üzerine yaygın adsorpsiyon izoterm modelleri ve termodinamik analizi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, korelasyon katsayılarına göre en uygun modelin Freundlich izotermi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, hesaplanan n değerinin 1’den büyük olması adsorbentin heterojen bir yüzeye sahip olduğunu göstermiştir. Langmuir izoterm modelinde ise, maksimum adsorpsiyon kapasitesi 8.19 mg.g -1 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, termodinamik analizlerden, serbest entalpi değişiminin -21.53 kJ.mol -1 ve Gibbs serbest enerji değerinin ise yaklaşık -39 kJ.mol -1 olması, adsorpsiyon prosesinin ekzotermik , fiziksel karakterli ve kendiliğinden yürüdüğünü ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, şeftali çekirdeği kabuğunun, sulu çözeltilerdeki malahit yeşilinin uzaklaştırılması hususunda uygun bir adsorbent olarak kullanılabilir. Ayrıca elde edilen izoterm modeli ve termodinamik parametrelerin, endüstriyel olarak malahit yeşilinin giderilmesi prosesine faydalı veriler sağlanacağı söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2536-4383
Dergi Tarandığı Indeksler GoogleScholar, idealonline, ROAD, SOBIAD, CrossRef, ResearchBib, Rootindexing.
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2020
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 103 / 111
Doi Numarası 10.33484/sinopfbd.701059
Makale Linki http://dx.doi.org/10.33484/sinopfbd.701059