Yazarlar (4) |
![]() Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
![]() Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
![]() Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, malahit yeşilinin ham şeftali çekirdeği kabuğu üzerine yaygın adsorpsiyon izoterm modelleri ve termodinamik analizi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, korelasyon katsayılarına göre en uygun modelin Freundlich izotermi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, hesaplanan n değerinin 1’den büyük olması adsorbentin heterojen bir yüzeye sahip olduğunu göstermiştir. Langmuir izoterm modelinde ise, maksimum adsorpsiyon kapasitesi 8.19 mg.g -1 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, termodinamik analizlerden, serbest entalpi değişiminin -21.53 kJ.mol -1 ve Gibbs serbest enerji değerinin ise yaklaşık -39 kJ.mol -1 olması, adsorpsiyon prosesinin ekzotermik , fiziksel karakterli ve kendiliğinden yürüdüğünü ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, şeftali çekirdeği kabuğunun, sulu çözeltilerdeki malahit yeşilinin uzaklaştırılması hususunda uygun bir adsorbent olarak kullanılabilir. Ayrıca elde edilen izoterm modeli ve termodinamik parametrelerin, endüstriyel olarak malahit yeşilinin giderilmesi prosesine faydalı veriler sağlanacağı söylenebilir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2536-4383 |
Dergi Tarandığı Indeksler | GoogleScholar, idealonline, ROAD, SOBIAD, CrossRef, ResearchBib, Rootindexing. |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2020 |
Cilt No | 5 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 103 / 111 |
Doi Numarası | 10.33484/sinopfbd.701059 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33484/sinopfbd.701059 |