Timur'un Suriye Seferi'nde Halep ve Şam Alimleriyle Yaptığı Görüşmeler
Doç. Dr. Ercan CENGİZ
Timur askeri başarılarının yanı sıra ilme veilim adamlarına verdiği değerle de tarihte öneçıkan liderlerden biri olmuştur. BaşkentSemerkant’ta âlimlerle sık sık bir araya gelerek,onlarla ilmi münazaralarda bulunmaktan büyükzevk alan Timur, ele geçirdiği şehirlerde de buuygulamasını sürdürmüştür. Suriye Seferineticesinde ele geçirdiği Halep ve Şam’daâlimlerle bir araya gelerek, onlara özellikle Hz.Ali ile Muaviye arasında yaşanan mücadele veHz. Hüseyin’in Yezid tarafından katli ile ilgilisorular sormuştur.Timur’un Şam’da görüştüğü âlimler arasındadönemin ünlü tarihçisi ve sosyologu İbnHaldun’da bulunmaktaydı. İbn Haldun ile olangörüşmelerinde, ondan Mağrib coğrafyası veahalisi hakkında kendisine ayrıntılı bir raporhazırlamasını isteyen Timur, İbn Haldun’unhazırladığı eseri daha sonra Moğolcaya tercümeettirmiştir. Semerkant’ı bir ilim merkezi halinegetirme amacı bulunan ve aldığı yerlerdekiâlimleri başkentine götüren Timur, buuygulamasını Suriye’de de sürdürmüş,Semerkant’a dönerken bölgenin önde gelenâlimlerini de yanında götürmüştür.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2021