Protective Effect of Ganoderma Lucidum Extract in Contrast Agent Induced Renal Toxicity
Doç. Dr. Erdem TOKTAY
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet HARMANKAYA
Doç. Dr. Hüseyin Fatih GÜL
Tuğba Bal Taştan
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Levent ŞAHİN
Doç. Dr. Muhammed YAYLA
Amaç: Bu çalışmada, susuzluk ve diüretik ilaç (Furosemide) uygulaması ile akut böbrek hasarı gelişen sıçanlarda, kontrast madde ile geliştirilen böbrek toksisitesi üzerine Ganoderma lucidum ekstraktının (GANO) koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Deneye başlamadan önce sıçanlar rastgele aşağıdaki şekilde gruplandırıldı; SHAM, GANO200, RK (Radyokontrast), RK+İZO (RK+İzotonik), RK+GANO100 ve RK+GANO200. Kontrast madde uygulanmasından önce, sıçanlarda akut böb rek hasarı geliştirmek için susuzluk ve Furosemid uygulandı. Belirlenen gruplara kontrast madde uygulamasından 1 saat önce Ganoderma lucidium ekstresi verildi. Daha sonra sıçanların kuy ruk damarından yavaş yavaş Radyokontrast madde (15 mL/kg) uygulaması yapıldı. 24 saat sonra deney sonlandırılarak böbrek dokuları, histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelendi. Bulgular: SHAM ve GANO200 gruplarında glomerül, proksimal ve distal tübüllerde patolojik bulgu izlenmedi. RK grubunda, renal korpüsküler yapılarda büzülme görülürken proksimal ve distal tübüllerde epitelyal vakuolizasyon görüldü. Ayrıca glome rül ve distal tübüllerin çevresinde inflamatuar hücreler gözlendi. RK+GANO200 grubunda, RK grubuna göre proksimal ve distal tübüllerde epitelyal vakuolizasyonun azaldığı ve bu grubun Sham grubuna benzer olduğu görüldü. Biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde MDA seviyesinin RK grubunda arttığı, GSH düzeyinin ise önemli ölçüde azaldığı belirlendi. GANO uygulaması ile MDA seviyesinde azalma, GSH seviyesinde ise artış izlendi. Serum kreatinin ve BUN (kan üre azotu) düzeylerinin radyokont rast madde uygulanan gruplarda arttığı, GANO uygulamasından sonra ise azaldığı belirlendi. Sonuç: Kontrast madde hasarından sonra, Ganoderma lucidium ekstresi uygulaması, özellikle akut böbrek hasarı durumlarında böbrek tübüllerinde koruyucu rol oynayabilir.
Dergi Adı Archives of Basic and Clinical Research
Basım Tarihi 07-2022
Doi Numarası 10.5152/ABCR.2022.220614
Makale Linki https://abcresearch.net/en/protective-effect-of-ganoderma-lucidum-extract-in-contrast-agent-induced-renal-toxicity-1391