Effects of Diabetes on Post Menopausal Rat Submandibular Glands A Histopathological and Stereological Examination
Başak Büyük
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Seçil Nazife Parlak
Osman Nuri Keleş
Doç. Dr. İsmail CAN
Zeliha Yetim
Doç. Dr. Erdem TOKTAY
Jale Selli
Deniz Ünal
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: İlerleyen yaş ile birlikte, menopoz, kadınlarda gözlenen overial ve menstrual sikluslarda azalma veya bitiş ile karakterize fizyolojik bir süreç ve diyabet ise insidansı artan yüksek kan şekeri seviyesi ile karakterize metabolik hastalıktır. Overektomi ve diyabet indüklenen sıçan modelleri submandibular bezi üzerinde menopozun ve diyabetin tek veya kombine etkilerinin neden olduğu patofizyolojik süreçleri incelemek amacı ile çalışma tasarlandı.Gereç ve Yöntem: Sprague Dawley on iki haftalık dişi (n=24) sıçanlar dört gruba randomize bir şekilde rastgele ayrıldı; Sağlıklı Kontrol Grubu (n=6), Diyabetik grup (n=6), Overektomize grup (n=6), Post Overektomize Diyabet İndüklenen Grup (n=6). Sonuçlar histopatolojik, histokimyasal ve stereolojik analizler ile değerlendirildi.Bulgular: Anlamlı nötrofil infiltrasyonları ve myoepitel hücre proliferasyonları, granüler kanal ve seromuköz hücre dejenerasyonları ve özellikle seromuköz asinusların salgısı içeriğindeki değişimler DM ve/veya OVX gruplarında, belirgin intersistiyel ödem ve çizgili kanal dejenerasyonları diyabet indüklenen post overektomize grup submandibular dokularında izlendi. Granular kanallarda hipertrofik değişiklikler, seromuköz asinuslarda atrofik değişiklikler DM ve/veya OVX gruplarında tespit edildi.Sonuç: Diyabet ve overektominin submandibular bezlerinde yol açtığı patofizyolojik süreçlere bağlı hücresel düzeyde morfolojik ve fonksiyonel değişiklikler gösterildi. Diyabet ve menopozun patogenezi ile ilişkili moleküler mekanizmalara yönelik submandibular bez üzerinde daha fazla araştırma yapılabilir.
Diabetes,gland,menopause,rat,submandibular
Dergi Adı The Eurasian Journal of Medicine