ÇALIŞANLARIN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİ AÇISINDAN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Ali Çağlar Güllüce
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erdoğan KAYGIN
Çalışma hayatını olumsuz yönde etkileyen unsurlardan birisi olan tükenmişlik sendromu hem bireysel hem de örgütsel açıdan olumsuz etkilere sahip bir olgudur. Bu çalışmada, bireyleri fiziksel, zihinsel ve duygusal yönden olumsuz etkileyen tükenmişlik konusu ele alınmış ve çalışanlarda mesleki tükenmisliğe iliskin teorik çerçeve çizilmistir. Çalışmada ayrıca Kars ilinde görev yapan 173 banka çalışanının yasadığı tükenmişlik düzeylerini saptamak, demografik değişkenler ile tükenmislik düzeyleri arasındaki iliskiyi tespit etmek ve bu noktadan hareketle tükenme sorununun kaynagını belirleyerek soruna çözüm önerileri getirmek amaçlanmıstır. Elde edilen bulgular, uygulanan Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin demografik değişkenlere göre farklılaştığını ve demografik değişkenlerle tükenmişliğin alt boyutları arasında bir ilişkinin bulunduğunu göstermiştir. Buna göre çalışanların tükenmişliklerinin orta düzeyde olduğu, tükenmişliğin alt boyutları olan duygusal tükenmenin orta düzeyde, kişisel başarının düşük düzeyde, duyarsızlaşmanın orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışanların bazı demografik değişkenleri bakımından tükenmişlik düzeylerinin düşük olduğu, bazı değişkenleri bakımından tükenmişliklerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 03-2013