Üniversite Öğrencilerinin Nomofobi Düzeyi ile Öznel İyi Olma Durumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Ardahan Örneği
Ali Çağlar Güllüce
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erdoğan KAYGIN
Nihat Emre Börekçi
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Akıllı telefonlar çeşitli fonksiyonlarından ve kullanım kolaylıklarından dolayı kullanım oranı ve sıklığı sürekli artış gösteren önemli teknolojik cihazlardan biridir. Nomofobi diğer bir deyişle akıllı telefondan uzak kalma korkusu sürekli gelişen teknoloji ile birlikte son zamanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mevcut çalışmada, Ardahan Üniversitesi‟nde 2017-2018 öğretim yılı güz döneminde öğrenim gören öğrencilerin (N=395) nomofobi düzeylerinin öznel iyi olma (mutluluk) ile ilişkisi; Oxford Mutluluk Ölçeği-Kısa Formu ile Nomofobi Ölçeği (NMP-Q) kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve ANOVA ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin nomofobi düzeylerinin ortalamanın biraz üzerinde, mutluluk düzeylerinin ise ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Nomofobi alt boyutu olarak en yüksek ortalama iletişime geçememe korkusu olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin bağlantıyı kaybetme korkuları ile mutluluk düzeyleri arasında ise ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Nomofobinin en çok genç bireylerde görüldüğü, kadınların erkeklere göre daha fazla nomofobik oldukları tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler econlit