The Incidence geographical distribution and levels of Aflatoksin B1 on stored hay batches in Kars province of Turkey
Başaran Karademir
Prof. Dr. Abdullah DOĞAN
İsmail Kaya
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Hayvan yemleri içinde Aflatoksin B l (AFB1), hayvanlar ve böylelikle insanlar için önemli toksik oluşumlardan birisidir. Bu sebepten dolayı, ot yığınlarında AFB l'in İnsidensi, coğrafi dağılım ve düzeyleri araştırıldı. Yeni ve eski ot örnekleri Kars ilinin farklı yörelerinden toplandı. Bölgede AFB l İnsidensi yeni ve eski otlarda sırasıyla % 33.08 ve % 59.26 idi. Köyler arasında AFBl'in homojen coğrafi dağılımı gözlendi. Yeni ve eski ot yığınlarında AFB1 miktarları sırasıyla 16.93+1.24 ve 30.13+1.45 ppb idi. İlçelerin ortalama değerleri arasında istatistiksel önemli farklılıklar bulunamadı.
kuru ot,Kars,aflatoksin,Türkiye,coğrafi dağılım
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale