INVESTIGATION OF THE PREVALENCE OF KETOSIS IN COWS IN ARDAHAN REGION IN TURKEY
Cemalettin Ayvazoğlu
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Postpartum dönemde, yüksek verimli süt ineklerinde enerji gereksinimi artmaktadır. Bu dönemde oluşabilen negatif enerji dengesinin (NED) derecesine göre, klinik veya subklinik ketozis meydana gelebilmektedir. Bu çalışmada; Ardahan yöresinde süt ineklerindeki ketozis yaygınlığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılacak hayvan materyali sayısı TÜİK verilerine göre yapılan istatiksel analizler sonucunda 200 olarak belirlendi. Hayvan materyali, Ardahan Merkez, Göle, Çıldır, Hanak ve Damal ilçelerinden seçildi. Çalışma yapılan işletmeler; süt verimi, yönetim, bakım ve beslenme faktörleri açısından birbirine benzer olarak seçildi. Ketozisin prevelansını belirlemek amacıyla kan numuneleri doğumdan sonra 7 ve 14. günlerde toplandı ve elde edilen örneklerden Beta Hidroksibütirat (BHB), NEFA ve glukoz seviyeleri belirlendi. BHB konsantrasyonu, 1.0-1.4 mmol/L arasında olanlar subklinik ketozisli olarak kabul edildi. BHB konsantrasyonu ≥1.4 mmol/L olanlar ise klinik ketozisli olarak kabul edildi. Çalışma sonucunda Ardahan yöresinde postpartum dönemde klinik ketozis yaygınlığı %1 (2/200) ve subklinik ketozis yaygınlığı ise %10 (20/200) olarak tespit edildi. Ketozisli hayvanların kan glukoz seviyesi sağlıklı hayvanlara göre önemli derecede düşük tespit edildi.
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Basım Tarihi 12-2020