A Review on Determination of Computer Aid Diagnosis and/or Risk Factors Using Data Mining Methods in Veterinary Field
Pınar Cihan
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Oya Kalıpsız
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye
Veri madenciliği disiplinler arası bir alandır. Bu alanda istatistiksel analiz teknikleri ve yapay zeka algoritmaları kullanılmaktadır. Kullanılan algoritmalar sayesinde verideki gizli bilgiler açığa çıkarılarak ve nitelikli bilgiye dönüştürülmektedir. Veri madenciliği teknikleri sağlık, mühendislik, biyomedikal ve diğer birçok alanda uzun yıllardır etkin bir şekilde kullanılmaktadır ve sağlık bilimlerine önemli ölçüde katkıda bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu etkili yöntemin hayvan sağlığında kullanımı oldukça sınırlı olup son yıllarda hayvan sağlığında veri madenciliği yöntemlerinin kullanımı hızlanmıştır. Hayvan hastalıkları ve ölüm oranları hayvancılığın azalmasına neden olmakta ve bu da ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu alandaki karlılığı artırmak için disiplinler arası çalışmalar çok önemlidir. Bu derlemede, veri madenciliği yöntemlerini kullanarak hayvan hastalıklarının ve / veya risk faktörlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar incelenmiştir. Veterinerlik alanındaki çalışmalar, veri madenciliği yöntemlerinin bu alanda başarıyla uygulanabileceğini göstermektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2019