HAYVAN HASTALIĞI TEŞHİSİNDE NORMALİZASYON TEKNİKLERİNİN YAPAY SİNİR AĞI VE ÖZELLİK SEÇİM PERFORMANSINA ETKİSİ
Pınar Cihan
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Oya Kalıpsız
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Günümüzde, neredeyse her alanda yapay öğrenme yöntemleri kullanılmaktadır. Yapay öğrenme yöntemlerinin veterinerlik alanında kullanımı oldukça yenidir ve veterinerlik alanında yapılmış çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildiği bilinmektedir. Hayvan ve hayvansal üretimdeki azalma ülke ekonomisini kötü yönde etkilemektedir. Hayvancılığa talebi artırmak ve veteriner hekimin işini kolaylaştırmak için veterinerlik alanında yapay öğrenme yöntemlerini kullanma oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada normalizasyon tekniklerinin yapay sinir ağı performansına etkisini gözlemleyebilmek için veri setindeki değerler minimum-maksimum, ondalık ölçeklendirme, z-skor ve sigmoid normalizasyon teknikleri ile normalize edilmiştir. Daha sonra kuzularda hastalık teşhisi için, ham veri seti ve elde edilen dört veri seti kullanılarak yapay sinir ağı yöntemi ile sınıflandırma yapılmıştır. Çalışma sonucunda, ham veri ile yapılan sınıflandırmadan en başarısız sonuç (f-ölçümü = 0.31) elde edilirken, sigmoid normalizasyon uygulanan veri seti ile en başarılı sonuç (f-ölçümü = 0.36) elde edilmiştir. Ayrıca özellik seçiminde normalizasyonun etkisini gözlemleyebilmek için genetik algoritma tabanlı özellik seçimi yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar yine sigmoid normalizasyon tekniğinin daha başarılı olduğunu göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Studies (Elektronik)
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI
Makale Dili İngilizce