An Epidemiological Study on Neonatal Lamb Health
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Hidayet Metin Erdoğan
Bu çalışmada Kars bölgesindeki 4 çiftlikte Mart ile Temmuz 2006 arasında doğan 823 neonatal kuzu incelendi. Sağlık problemleri günlük yapılan ziyaretlerle araştırıcılar tarafından tespit edildi ve sevk-idare uygulamaları ise anket ve bu ziyaretler esnasWnda belirlendi. Morbidite ve mortalite sebepleri klinik ve patolojik olarak belirlendi. Total morbidite oranı %48.6 olarak belirlendi. İshal, topallık, göbek enfeksiyonu, pnömoni, Zayıf Kuzu Sendromu (ZKS), Halsizlik Anoreksi Sendromu (HAS), doğum stresi, abdominal kitle, Zayıf Annelik İçgüdüsü (ZAİ) ve travmadan kaynaklı morbidite oranları sırasıyla %15.4, %5, %4, %3.5, %3.3, %3.3, %2.8, %2.3, %2.2 ve 1%.1 olarak belirlendi. Neonatal mortalite oranW %20.8 olarak belirlendi. ZKS, doğum stresi, abdominal kitle, ishal, HAS, ZAİ ve travmadan kaynaklı mortalite oranları sırasıyla %3.2, %2.8, %2.2, %1.9, %1.7, %1.3 ve %1.1 olarak belirlendi. Nekropsiye göre prematüre doğum, doğum stresi, travma, trikobezoar, açlık, septisemi, omfalitis, klostridiyal infeksiyon ve beyaz kas hastalığının sırasıyla %3.2, %2.7, %2.3, %2.3, %2.2, %1.9, %1.1, %1.2 ve %0.7 oranlarında ölüme yol açtığı belirlendi. Mortalitede non-infeksiyöz nedenler, morbiditede ise enfeksiyöz nedenler daha dominant bulundu (P<0.001). Pnömoni ve abdominal kitle olguları dışında neonatal kuzu hastalıklarının çoğunlukla ilk iki hafta içerisinde gerçekleştiği belirlendi. Kayıplar ise %50’den fazla oranda ilk hafta içerisinde gerçekleşti. Hasta kuzuların %19.2’sinde pasif transfer yetmezliği belirlendi. Altlık olarak ot/saman kullanımı, kuzu padoklarının dezenfeksiyonu ve temizleme aralığı, kuzulama zamanında gözlem, koyunların aşılanması ve yeterli besleme gibi sevk-idare uygulamalarının morbidite riskini azalttığı belirlendi (P<0.05). Çalışmamızda neonatal kuzuların büyük oranda sağlık problemine maruz kaldığı ve öldüğü ve sevk-idare uygulamalarının bunda önemli rol oynadığı ortaya konuldu. Bu bulgular, çiftlik verimliliğini arttırmak için neonatal dönemin azami ilgi gerektirdiğini göstermektedir.
epidemiyoloji,yenidoğan ölüm oranı,hastalık oranı,enfeksiyon,doğum oranı,fetal ölüm,doğumsal anomaliler,kuzu,yavru atma,yenidoğan,ölüm oranı,kas distrofisi,risk faktörleri,açlık
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg