A Histopathological Immunohistochemical and Molecular Study of Cutaneous Bovine Papillomatosis
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Seval Bilge Dağalp
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Türe özgü 12 farklı genotipi tanımlanmış sığır papillomavirusları (BPV), hayvanlar ve insanlarda deri papillomlarının bazı formlarına neden olurlar. Sığırlarda BPV-1 ve BPV-2 ile enfekte dermal fibroblast ve epidermal keratonositlerin aşırı çoğalması sonucunda fibropapillomlar oluşmaktadır. Bu çalışmada sığırların deri tümörlerinde etiyolojik ajanlardan biri olan papilloma viruslarının rolü araştırılmıştır. Papillomların yaygın olarak bulunduğu sürülerde, BPV enfeksiyonunun teşhisi amacıyla; rasgele seçilen multiple deri tümörleri bulunan beş sığırdan örnekler alındı. Araştırmada papilloma enfeksiyonunun teşhisine yönelik olarak dünyada uygulanırlığı kabul edilen histopatolojik, immunohistokimyasal ve moleküler yöntemler kullanıldı. Histopatolojik ve immunohistokimyasal metotlarla deri fibropapillomatozisleri doğrulandıktan sonra, sığır deri fibropapillomatozislerine neden olan BPV-1 ve BPV-2 nin rolü, üç çiftlikten alınan beş sığır örneğinde moleküler olarak PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi ile araştırıldı. Sonuçta PZR metodu ile BPV-1’in DNA zincirindeki kontrol bölgesi tespit edilmesine rağmen BPV-2 negatif bulundu. Etiyolojik nedeni ortaya konan bu araştırma ile enfeksiyonun yaygınlığına bağlı ekonomik girdiler değerlendirildiğinde çalışma sonucunda, aşı çalışmalarının ve koruyucu tedbirlerin önemi ön plana çıkmaktadır.
sığır,teşhis,sığır papilloma virüsü,DNA,histopatoloji,immünohistokimya,viral hastalıklar,polimeraz zincir reaksiyonu
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi