KRİZ VE PARA POLİTİKALARI PARA POLİTİKALARININ BAŞARISIZLIĞI ÜZERİNE
Prof. Dr. Erkan TOKUCU
Amerika Birleşik Devletleri'nde 2007 yılında başlayan finansal kriz çok sayıda etkenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur; artan likidite bolluğu, finansal piyasaların yeterince denetlenmemesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde faiz oranlarının 2001-2005 yılları arasında düşük olması, maliye politikalarının azalan önemi, 1990'lardan itibaren finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeler gibi etkenler krizin oluşmasını sağlayan etkenlerdir. Krizle birlikte hem akademisyenler hem de politikacılar tarafından krizin nedenleri hakkında çok sayıda argüman ileri sürülmektedir. Bu argümanlardan birisi de kriz döneminde uygulanmakta olan para politikalarıyla ilgilidir. Enflasyon oranlarının tek gösterge olarak alınması, politika aracı olarak faiz oranlarının tercih edilmesi ve finansal piyasalardaki gelişmelerin para politikası modeline dahil edilmemesi gibi konular en çok tartışılan konulardandır.
Dergi Adı GAZİ ÜNİVERSİTESİ İİBF EKONOMİK YAKLAŞIM DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM