HYMAN MINSKY NİN FİNANSAL İSTİKRARSIZLIK HİPOTEZİ ÇERÇEVESİNDE KRİZLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Erkan TOKUCU
Amerika Birlesik Devletleri’nde başlayan ve tüm dünyada zincirleme etkilere neden olan son finansal kriz bir kez daha gösterdi ki, yerleşik iktisadın politika önerileri kapitalizmin sorunlarını çözme gücüne sahip değil. Bundan dolayı, birçok iktisatçı ve politika-yapıcısı günümüz finansal kapitalizmini en uygun şekilde tanımlamak ve yeni finansal çağa uygun politikalar üretebilmek için çaba göstermektedir. Hyman Minsky’nin ve Post Keynesyen iktisatçıların çalışmaları da kapitalist sisteme ve sistemde yaşanan krizlere daha geniş bir perpektiften bakan ve sistemik problemlere çözüm önerileri sunmaya çalışan çalışmalar arasında yer almaktadır. Bu makalede, Minsky ve Post Keynesyen iktisatçıların günümüz finansal kapitalist sistemini ve sistemdeki kırılganlıkları nasıl tanımladıkları ve analiz ettikleri ve çözüm önerisi olarak neleri önerdikleri konuları irdelenecektir. Bunun için öncelikle Post Keynesyen iktisadın teorik arka planı verilecek ve daha sonra finansal istikrarsızlık analizi Minsky’nin çalısmaları baz alınarak açıklanacaktır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ANKARA ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ DERGİSİ