Ardahan ilinde arıcılık işletmelerinin sorunları ve beklentileri
Kemal Yazıcı
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Amaç: Bu araştırmada Ardahan ilindeki arıcılık faaliyetleri ile ilgili sorunlar ve alınması gereken önlemler ortaya konulmuş- tur. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın materyalini Ardahan ilinde 2013 yılı itibariyle faaliyette bulunan 661 arıcılık işletmesinden 216'sı ile yüz yüze yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmuştur.Bulgular: Arıcıların %46,3'ünün arıcılık faaliyetlerine son 10 yılda başladığı, %60,7'sinin eğitim seviyesinin lise ve üstü olduğu ve %93,5'ini arıcılık faaliyetini dışında başka işlerle de uğ- raştıkları belirlenmiştir. Katılımcıların yalnızca %37,5'i mevcut bal fiyatlarından memnun olduğunu beyan ederek, %8,8'i gelecekte arıcılığı bırakmayı düşündüğünü ifade etmiştir. Arıcılar karşılaştıkları sorunların başında "Kaliteli ana arı temini", "Arı hastalıkları ve zararları" ve "Arı ırklarının verim düşüklüğü" olduğunu beyan etmişlerdir. Öneri: Ardahan ilinde yapılan çalışmada sektöre ilişkin sorunların ülke arıcılığına yönelik sorunlardan soyutlanamayacak durumda olduğu, Türkiye geneli ile ortak sorunların var olduğu görülmüştür. Bu nedenle arıcılık sektöründeki sorunların çözü- mü için; organik/ekolojik bal üretimi konusunda ihtisaslaşma ve markalaşmaya gidilmesi hususunda yetiştirici birliklerinin, üniversite ve bakanlığın işbirliği yapması bal ve diğer arı ürünleri üretimine büyük bir ivme kazandıracaktır.
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Basım Tarihi 12-2017