img
Determination of By Product Economic Values for Slaughtered Cattle and Sheep   
Yazarlar
Kale Mustafa Coşkun
Türkiye
Yılmaz Aral
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Erol AYDIN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Yavuz Cevger
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Engin Sakarya
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Seyit Can Güloğlu
Türkiye
Özet
Bu araştırmada; kasaplık sığır ve koyunlarda kesim süreci sonucu elde edilen yan ürünlerin ekonomik değerleri ve bu değerlerin karkas alımı içindeki payının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, özel sektöre ait bir et kombinasının 2007 ve 2008 yıllarına ait kesim kayıtları ile kesimi yapılan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen karkas ve yan ürünlere ilişkin ağırlık ve fiyat verileri oluşturmuştur. Bir karkastan elde edilen ortalama yan ürün geliri 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla; inekte 117.91 TL ve 141.23 TL; dana-tosunda 189.59 TL ve 237.08 TL; düvede 125.31 TL ve 173.88 TL; mandada 107.41 TL ve 146.35 TL; kuzuda 14.00 TL ve 17.00 TL; koyunda 14.00 TL ve 16.00 TL hesaplanmıştır. Ayrıca, bir karkas ortalama alım bedeli içerisinde yan ürün ortalama gelirinin payı 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla; inekte %7.30 ve %7.78; dana-tosunda %7.86 ve %8.24; düvede %7.93 ve %8.57; mandada %8.08 ve %7.67; kuzuda %11.71 ve %13.02; koyunda %10.15 ve %9.56 olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan araştırmanın yapıldığı dönem için toplam imha edilen yan ürünlerin maddi değerinin, toplam yan ürün geliri içerisindeki oranı küçükbaş hayvanlarda ortalama %0.96, büyükbaş hayvanlarda %0.89 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak; Türkiye’deki et sanayi işletmelerinin artan kesim yoğunluğu ile birlikte verimli şekilde ve yüksek kapasite kullanımı ile çalışması neticesinde, bütün kasaplık hayvan türlerinde her türlü yenilebilir ve yenilemeyen hayvansal yan ürünlerin toplanması, işlenmesi ve ekonomik olarak değerlendirilmesi olanağı da sağlanabilecektir. Araştırmada, işletmelerin karkas alımları için ödedikleri meblağın önemli bir kısmının yan ürün geliri olarak elde edildiği saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
sığır,et ve canlı hayvan endüstrisi,hayvan kesimi,et yan ürünleri,gelir,koyun,kayıp,yan ürünler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 07-2011
Cilt No 17
Sayfalar 551 / 556
Doi Numarası 10.9775/kvfd.2010.3945
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2011_4/551-556.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Determination of By Product Economic Values for Slaughtered Cattle and Sheep

Paylaş