Türkiye de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri
Prof. Dr. Erol AYDIN
Mehmet Ferit Can
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Yılmaz Aral
Yavuz Cevger
Engin Sakarya
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada; Türkiye’de kırmızı ette yaşanan kriz ile ithalat kararı alınmasını doğuran sürecin nedenlerinin, canlı hayvan ile kırmızı et ithalatı hakkındaki besici görüşlerinin, ithalat kararının besiciler üzerindeki etkilerinin, sektörde olası yansımaların ve ileriye dönük çözüm önerilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini; Kars, Erzurum ve Ankara illerinden toplam 82 entansif sığır besi işletmesi sahibiyle yapılan anket verileri oluşturmuştur. Araştırmada, kırmızı et fiyatlarında son dönemde oluşan artışların en önemli nedenleri sırasıyla “besi materyali alım fiyatındaki artış”, “ülke genelinde sığır varlığındaki azalış” ve “geçtiğimiz dönemlerde süt fiyatlarındaki düşüş sonrası damızlıkların kesimi” olarak tespit edilmiştir. Çalışmada, kasaplık hayvan ve kırmızı et ithalatının devam etmesi durumunda işletme sahiplerinin %87.8’inin üretim faaliyetlerinden çekileceği ya da ölçeğini azaltacağı yönünde olumsuz görüşe sahip olduğu saptanmıştır. Besicilerin mevcut şartlarda üretimin sürdürülebilirliği bakımından, besi materyali alım fiyatı ve karkas satış fiyatına ilişkin beklentileri ortalama olarak sırasıyla 9.65±1.18 TL/kg ve 15.70±2.92 TL/kg düzeyinde oluşmuştur. Üreticilerin kırmızı et üretiminin artırılmasına dönük olarak “damızlık süt sığırcılığı desteklerinin artırılması”, “ithalatın yalnızca damızlık hayvan ve besi materyaliyle sınırlandırılması” ve “besi sığırcılığına verilen teşvik ve desteklemelerin artırılması” gibi çözüm önerileri bulunmaktadır. Sonuç olarak; ulusal çıkarların korunması açısından orta ve uzun dönemde canlı hayvan ile kırmızı et ithalat kararından vazgeçilmesi, gümrük vergilerinin artırılması ve ülke genelinde besicilik faaliyetinde üretim maliyetini azaltıcı, verim ve kaliteyi teşvik edici nitelikte ve etkin hayvancılık politikalarının süratle hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.
besi,ithalat,sığır eti,çiftlik hayvanları,Türkiye
Dergi Adı Veteriner Hekimler Derneği Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim
Basım Tarihi 01-2010