img
Türkiye de Son 25 Yılda Kırmızı Et Fiyatlarındaki Değişimler ve İthalat Kararlarının Etkilerinin Analizi   
Yazarlar
Prof. Dr. Erol AYDIN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Yılmaz Aral
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ferit Can
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Yavuz Cevger
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Engin Sakarya
Ankara Üniversitesi, Türkiye
İşbilir Sinem
Türkiye
Özet
Bu çalışmada Türkiye’de kırmızı et fiyatlarında 1985-2010 yılları arasında meydana gelen değişimlerin; önemli ekonomik olaylar ile kasaplık hayvan ve kırmızı et ithalatı kararları çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini; Türkiye’de 2010 yılına ait canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına ilişkin rakamlar, 1985-2010 yılları arası dönemde gerçekleşen kırmızı et, canlı hayvan ve kesif besi yemi toptan satış fiyatları, TEFE-ÜFE ve Alım Gücü Endeksine ait veriler oluşturmuştur. Araştırmada, Türkiye’nin 2010 yılı Aralık ayına kadar toplam 100.500 ton civarında kırmızı et ithal ettiği belirlenmiştir. Koyun eti 2003-2008 yılları arasında ortalama fiyatlar üzerinden; reel olarak 1.69 TL’lik fiyat aralığında dalgalanırken, 2009 yılında 2008 yılına göre %51.40, 2010 yılında ise 2008 yılına göre %68.54 oranında artış göstermiştir. Diğer taraftan sığır eti yıllık ortalama reel fiyatı 2003-2009 yılları arasında 1.26 TL’lik fiyat aralığında dalgalanırken, yalnızca 2010 yılında 2009 yılına göre %37.02 oranında artmıştır. Sonuç olarak; yıllar içerisinde yaşanan ekonomik krizler ve krizlerin etkilerinin giderilmesine dönük politika tedbirlerinin zamanında alınmaması, hayvancılık sektörünü son derece olumsuz etkilemiş, üretimde azalmalar ve çekilmeler olmuştur. Son dönemlerde uygulanan politikalarda yetersizlik sonucu, canlı hayvan ile kırmızı et fiyatlarındaki istikrarsızlık ve artan mali risk üreticilerin hedef ve beklentilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye’de kırmızı et fiyatlarında istikrarın sağlanması ve kırmızı et ithalatının durdurulmasının ancak, sektör paydaşlarının katılımıyla süratle alınacak rasyonel hayvancılık politikası tedbirleri ile orta ve uzun vadede gerçekleştirebileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
et ve canlı hayvan endüstrisi,besi sığırı,fiyatlar,ithalat,Türkiye,et,fiyat dalgalanmaları,dış ticaret
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Veteriner Hekimler Derneği Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2011
Cilt No 82
Sayı 1
Sayfalar 3 / 13
Makale Linki http://www.vethekimder.org.tr/dergi/archive/2011%28cilt82%29/Sayi1/3-13.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 17

Paylaş