Ankara İli Evcil Hayvan Veteriner Kliniklerinin Yönetimsel ve Ekonomik Açıdan Değerlendirmesi
Yılmaz Aral
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Yavuz Cevger
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Pınar Demir
Prof. Dr. Erol AYDIN
Bu araştırmada, Ankara ilinde evcil hayvanlar üzerine çalışan özel veteriner kliniklerin kuruluş ve işletme dönemine ait sorunlarının belirlenmesi, işletmelerin mali ve ekonomik yapılarının analiz edilmesi, klinik işletmeciliği ile ilgili sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Ankara ili merkezinde pet hayvanlar üzerine yoğunlaşan ve ankete katılmayı kabul eden toplam 32 veteriner kliniğinde, işletme sahibi veteriner hekimler ile yüz yüze görüşülerek anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İşletme kuruluş yeri seçiminde en çok üzerinde durulan 3 faktör sırasıyla, bölgedeki hayvan populasyonu, semt hane halkı gelir düzeyi ile klinik sayısı ve birbirine yakınlığı olarak tespit edilmiştir. Veteriner kliniklerinin, 2008 yılında ortalama kuruluş maliyeti ve yatırımın geri dönüş süresi sırasıyla 33.625 TL (US$24.907) ve 18.9 ay olarak bulunmuştur. Yapılan ekonomik analizde; klinik işletmelerinin aylık ortalama giderinin 4.259 TL (US$3.155) olduğu, toplam maliyet içinde en fazla pay alan masraf unsurlarının işgücü maliyeti (%24.77), aşıserum- ilaç giderleri (%20.87), kira gideri (%14.17) ve alet-cihaz ve ekipman giderleri (%11.37) olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, işletmelerin aylık ortalama geliri 7.132 TL (US$5.283) ve net karı 2.873 TL (US$2.128) olarak saptanmıştır. Ayrıca, veteriner kliniklerinin toplam gelirleri içerisinde yer alan en önemli kalemlerin, sırasıyla aşı ve anti-paraziter ilaç uygulamaları (%26.07), muayene-tedavi ücretleri (%20.66) ve operasyon gelirleri (%12.59) olduğu belirlenmiştir.
yönetim,kar,ekonomik değerlendirme,küçük hayvan uygulamaları,getiriler,Ankara,maliyet,Türkiye
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi