Özel Sektöre Ait Bir Et Kombinası Sığır Kesim Hattında Üretim Sürecine Etkili Faktörlerin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma
Kale Mustafa Coşkun
Prof. Dr. Erol AYDIN
Yılmaz Aral
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Yavuz Cevger
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı; Türkiye’de özel sektöre ait bir kombinada kesimi yapılan sığırların; cinsiyetleri, sıcak karkas ağırlıkları, kesimin yağlı ya da yağsız şekilde yapılması ve kesim zamanı vb. faktörler ile karkas üretim süresi arasındaki ilişkileri ortaya koyarak, sığır kesim hattında etkinliğin artırılmasına yönelik alınabilecek önlemleri belirlemektir. Araştırmanın materyalini; kurulu kapasitesi 150 büyükbaş/gün ve 1500 küçükbaş/gün olan bir kombinada, 25’i dişi, 24’ü erkek 49 baş kasaplık sığırın kesiminde yapılan zaman ölçümleri sonucunda elde edilen veriler oluşturmuştur. Araştırmada elde edilen verilere Kolmogorov- Smirnov, ANOVA, Independent Samples-T ve Pearson Correlation testleri uygulanmıştır. Kombinada 49 baş sığırın kesim işleminin toplam kesim hattı, hat’ta bekleme ve toplam işlem süresi sırasıyla 3006.1, 1750.1 ve 1256.0 sn tespit edilmiştir. Sabah ve öğleden sonra yapılan kesimlerin işlem süreleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Ayrıca değerlendirilen karkasların ağırlıkları ile toplam işlem süresi arasında anlamlı pozitif korelasyon (r=0.319) tespit edilmiştir (p<0.05). Toplam kesim hattı süresi içerisinde, hat’ta bekleme süresinin payı %58.2’dir. Kombinada kullanılan teknolojinin ve kesim hattı tasarımının endüstriyel gelişme ve ergonomik yapıya uygun olmamasının, kesim hattında verimsiz geçen süreyi artırdığı ve işgücünün fazla efor harcamasına neden olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’de mevcut kombinaların kesim hattı teknolojik düzeylerinin ve hat tasarımlarının iyileştirilmesi çalışmalarının, işgücü verimliliğinin artırılması ve üretim işlemlerinin kısaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
sığır,yağ asitleri,hayvan kesimi,hayvansal üretim,karkas bileşimi,et parçalama,Türkiye,karkas ağırlığı
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi