Measuring the Performance of Cattle Fattening Enterprises with Data Envelopment Analysis Comparative Analysis of Enterprises in the Northeast Anatolia Region TRA Between the Years 2009 2010
Prof. Dr. Erol AYDIN
Cavit Yeşilyurt
Engin Sakarya
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma Türkiyede sığır besi işletmelerinin veri zarfama yöntemiyle etkinliğinin ölçülmesinde ilk olma özelliği taşımaktadır. Çalışmadaveri zarfama analizi yöntemiyle Kuzeydoğu Anadolu Bölgesindeki entansif sığır besi işletmelerinin iki besi dönemi halinde karşılaştırmalıolarak performans skorlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Analiz için 10 girdi ve 3 çıktı ile CCR girdi yönelimli model kurulmuştur. Analizprogramı Karar Verme Birimleri nin (KVB) kendi aralarındaki etkinlik skor farklarını görmek amacıyla Super Efficiency komutuyla çalıştırılmıştır.Hesaplamalar sonucunda toplam 143 KVBne ait performans skorları saptanmıştır. Buna göre birinci besi dönemindeki performans skorortalamaları KVBnin tamamında 112.01, küçük ölçekli KVBnde 103.97, orta ölçekli KVBnde 113.82 ve büyük ölçekli KVBnde 124.88 iken, ikincibesi döneminde KVBnin performans skor ortalamaları aynı sırayla 105.89, 108.94, 99.40, 94.13 olarak belirlenmiştir. Etkin olmayan KVB oranıbirinci besi döneminde %22.79, ikinci besi döneminde ise %31.25 olarak hesaplanmıştır. İki besi dönemi ölçeklere göre karşılaştırıldığında ortave büyük ölçekli KVBnin performans skorları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak; etkin olmayan KVB sayısının ikinci besidöneminde artış göstermesine; besi materyali maliyetindeki aşırı yükselmenin, besi materyali fiyatındaki yükselişe göre düşük kalan karkas etfiyatının ve kapasite kullanım oranın düşmesinin neden olduğu düşünülmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi