Evaluation of Aflatoxin M1 Presence in Raw Milk and Some Cheese Types Consumed in Kars
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Bu araştırma, Kars ilinde tüketime sunulan çiğ inek sütü, küflenmiş çeçil, kaşar ve gravyer peyniri örneklerinde aflatoksin M1 (AFM1) kontaminasyonunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 50 adet çiğ süt, 50 adet küflü çeçil peyniri, 50 adet kaşar peyniri ve 50 adet gravyer peyniri olmak üzere toplam 200 örnek incelenmiştir. Örneklerdeki AFM1 düzeyi kompetitif ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Analize alınan 50 çiğ inek sütü örneğinin 22’sinde (%44) AFM1 tespit limitinin (<5.00 ng/L) altında iken 28’inde ise (%56) farklı düzeylerde AFM1 belirlenmiştir. Küflü çeçil peyniri, kaşar peyniri ve gravyer peyniri örneklerinin ise sırasıyla 42 (%84), 36 (%72) ve 16 (%32)’sında AFM1 seviyesi tespit limitinin (<112.50 ng/kg) altında iken 8 (%16), 18 (%36) ve 34 (%68)’ünde ise AFM1 yönünden pozitif sonuç elde edilmiştir. Çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamının AFM1 açısından Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Komisyonun’ca izin verilen limitlere uygun olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çiğ süt ve peynir örneklerinde AFM1 düzeyinin yasal limitlerin altında bulunması halk sağlığı açısından sevindiricidir. Ancak örneklerdeki AFM1 kontaminasyon düzeyleri halk sağlığı açısından risk oluşturma potansiyelinin bulunduğunu ve kontaminasyonun önlenmesi için tedbir alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Basım Tarihi 02-2019