img
Combined Use of Laurel Essential Oil and Vacuum Packing to Extendthe Shelf-Life of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets    
Yazarlar
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada farklı konsantrasyonlarda defne esansiyel yağı (%1, %2) ve vakum paketlemenin kombine kullanımının soğuk muhafaza boyunca gökkuşağı alabalıklarının raf ömrününe etkisi araştırılmıştır. Defne esansiyel yağı, alabalık filetolarına püskürtme şeklinde uygulanmıştır. 14 günlük depolama süresince mikrobiyolojik (toplam bakteri, toplam psikrotrofik bakteri, Pseudomonas, laktik asit bakterisi, Enterobacteriaceae, koliform), kimyasal (TVB-N, pH) ve duyusal kalite özelliklerindeki değişiklikler izlenmiştir. Yapılan mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizler sonucunda %2 defne esansiyel yağının vakum paketlenmiş gökkuşağı alabalığı filetolarında mikrobiyal bozulmayı geciktirerek raf ömrünü yaklaşık olarak 4 gün uzattığı ve duyusal kalite özelliklerini arttırdığı belirlenmiştir. Bu nedenle defne esansiyel yağı ve vakum paketlemenin kombine kullanımının deniz ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasında umut verici olduğu ve gıda endüstrisinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca diğer et ve et ürünlerinin mikrobiyal güvenliğin sağlanması ve dolayısıyla raf ömrünün uzatılması için sentetik katkı maddelerine alternatif olarak defne esansiyel yağının kullanımı önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Dergi Grubu Q4
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 07-2019
Cilt No 25
Sayı 6
Sayfalar 779 / 786
Doi Numarası 10.9775/kvfd.2019.21852