The Effect of Kefir on the Healing of Colonic Anastomosis in Rabbits.
Yusuf Günerhan
Barlas Sülü
Barış Öztürk
Biruni Üniversitesi, Türkiye
Sevil Atalay Vural
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Bu çalışmada, deneysel olarak kolon anastomozu yapılan tavşanlarda kefirin iyileşme üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla gerekli ön hazırlıkları yapılan ve ameliyat öncesi antibiyotik (AB) verilen toplam 16 tavşan, 8’erli iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna standart tavşan yemi ve su verilirken deney grubuna ameliyat öncesi ve sonrası beşer gün 30 ml/kg kefir standart yeme eklendi. Her iki grupta da assendens kolon rezeksiyonu ve uç uca anastomoz yapıldı. Ameliyat sonrası 5. gün anastomoz patlama basıncı ve bakteri translokasyonuna bakıldı. AyrVca, histopatolojik olarak değerlendirildi. Araştırma gruplarından alınan kan örneklerinde bakteri üremesi görülmezken hem deney hem kontrol grubunda birer tavşanda mezenter lenf bezinde bakteri üremesi tespit edildi. Deney grubunda anastomoz patlama basıncı ortalaması 133.75±25.03 mmHg, kontrol grubunda ise 85.0±17.5 mmHg olarak belirlenmiş ve gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulundu (P<0.01). Anastomoz bölgesi bağırsak kesitlerinin histopatolojik incelemelerinde her iki grupta, bağ dokusu proliferasyonu ve damarlaşmada artış gibi benzer bulgular gözlendi. Deney grubunda özellikle patlama basıncı ortalamasının daha yüksek düzeyde saptanması, kefirin kolon anastomozu iyileşmesine katkı sağladığını düşündürebilir.
kefir,tavşan,patlama basıncı,anastomoz,kültüre edilmiş süt,kolon,cerrahi işlemler,histopatoloji,bakteriler,yeniden taşınma,iyileşme
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg,
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2009
Doi Numarası DOI:10.9775/kvfd.2008.99-A
The Effect of Kefir on the Healing of Colonic Anastomosis in Rabbits.