Yazarlar |
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Abamüslüm Güven
Türkiye |
Murat Gülmez
Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada baharat ya da çay olarak tüketilen bazı bitkilere ait ekstraktlar kanatlı etinin dekontaminasyonu ve raf ömrünün uzatılması amacıyla kullanılmıştır. Yapılan in vitro denemeler sonucunda kekik ve karanfil hidrodistilatları en etkili olurken, bunları sırasıyla biberiye, defne, reyhan izlemiştir. Sumak ve hibiskus ise bitki sıcak su infüzyonları arasında en etkili olarak belirlenmiştir. İncelenen hidrodistilatlar in vitro koşullarda etkili olurken in vivo koşullarda etkili bulunmamıştır. Sumak ve hibiskus infüzyonu ile kekik ve karanfil hidrodistilatlarının tavuk etlerinde dekontaminant ve raf ömrünü uzatıcı doğal ajan olarak mevcut kimyasal ajanlara alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 03-2011 |
Cilt No | 17 |
Sayfalar | 137 / 143 |
Doi Numarası | 10.9775/kvfd.2011.4074 |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2011_2A/S137-S143.pdf |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |