Birinci Basamakta Aile Hekimlerinin Göz Hastalarına Yaklaşımı İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Erdinç Bozkurt
Doç. Dr. Ersin MUHAFİZ
Amaç: Kars ilindeki aile hekimlerinin göz hastalıkları ile ilgili düşüncelerini, bilgi düzeylerini ve eğitim ihtiyaçlarını belirlemek. Ayrıca bu çalışma ile göz hastalarına verilecek sağlık hizmetinin geliştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalara yol göstermek ve bu konuda far-kındalık oluşturmak. Gereç ve Yöntem: 15 Şubat - 1 Nisan tarihleri arasında Kars ilinde hizmet veren 65 aile hekimine göz hastalıkları stajındaki eğitim ye-terliliği ve göz hastalarına yaklaşımı değerlendiren 26 soruluk bir anket uygulandı. İstatistiksel veriler SPSS 21.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Aile hekimlerinin yaklaşık %49,2’si, öğrenim gördüğü tıp fakültesinde göz hastalıkları staj süresinin ve %33.8’i eğitimin ye-terli olmadığını düşünmekte, %76,9’u teorik eğitimin yeterli olduğu, %81,5’inin pratik uygulamanın ise yetersiz olduğunu belirtmiştir. Bu nedenlerle aile hekimlerinin %83,1’i mezuniyet sonrası göz hastalıkları ile ilgili seminer ve pratik uygulama ihtiyacı olduğunu be-lirtmiştir. Hekimlerin yaklaşık %80’i görme düzeyi, şaşılık varlığı, göz hareketlerinde kısıtlılık, pupil refleks anomalilerinin tespiti gibi temel göz muayeneleri hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünmektedir. Benzer şekilde hekimlerin %83-89’unun term ve prema-tür bebeklerde göz taramalarının ne zaman yapılacağını bilmektedir. %98,5’i erişkin konjonktivitlerini, %70,8’i yenidoğan konjonktivit-lerini tedavi edebilecek bilgi düzeyine sahip olduğunu belirtmiştir. Aile hekimlerinin %55,4’ü diyabetik retinopati, %90,8’i maküla deje-nerasyonu gibi çok sık görülen hastalıklar ile ilgili yeterli bilgi düzeyine sahip olmadığını bildirmiştir. %83,1’i ani görme kayıpları ile ilgili, %66,2’si üveit, glokom, keratit, %84,6’sı hipopiyon ve hifema gibi acil göz hastalıkları konularında yeterli olmadığını belirtmiştir. Katılımcıların %46,2’si yenidoğanlarda retinal refleyi değerlendiremeyeceğini düşünmektedir. Sonuç: Yenidoğan taramalarında çok önemli olan retinal reflenin değerlendirilmesi dışında aile hekimlerinin büyük bir kısmı temel gözhastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünmektedir. Aile hekimlerinin özellikle acil ve sık görülen göz hastalıkları ile il-gili mezuniyet sonrası eğitime ihtiyaçları olduğu kanısına varılmıştır.
Dergi Adı MN Oftalmoloji
Basım Tarihi 03-2021