Spektral domain optik koherans tomografi ile belirlenen gangliyon hücre kompleksi parametrelerinin glokom tanısındaki yeri
Seray Aslan Bayhan
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Hasan Ali Bayhan
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ersin MUHAFİZ
Mehmet Adam
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Canan Gürdal
Amaç: Spektral domain optik koherans tomografi (OKT) ile belirlenen gangliyon hücre kompleksi (GHK) parametrelerinin glokom tanısı koymadaki kullanılabilirliğini değerlendir- mek. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma kapsamında 69 açık açılı glokomu bulunan göz ile yaş ve cinsiyet uyumlu 70 sağlıklı göz (kontrol grubu) değerlendirildi. Glokomlu olgular er- ken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözler olarak iki alt gruba ayrıldı. Tüm olguların gör- me alanı testleri yapıldı ve OKT (RTVue, Optovue) ile GHK kalınlığı, fokal hacim kaybı (FLV), tüm hacim kaybı (GLV), retina kalınlığı (RK), retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) değer- lendirildi. FLV, GLV, GHK/RK oranı ve RSLT ölçümlerinin glokom tanısı koymadaki duyarlı- lık ve özgüllükleri hesaplandı. Bulgular: GHK/RK oranı kontrol grubu, erken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözlerde anlamlı farklı idi (p<0,05). Kontrol grubu, erken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözlerde ortalama FLV sırası ile %0,55±0,89, %1,34±1,57 ve %7,12±5,60 iken, sırasıyla GLV %3,57± 4,49, %5,36±4,01 ve %16,47±12,89 ve sırasıyla ortalama RSLT kalınlığı 107,71±17,10μm, 102,33±10,15μm ve 82,87±19,74μm idi (hepsi; p<0,05). Bakılan parametrelerden GLV en yüksek özgüllüğe, GHK/RK oranı ise en yüksek duyarlılığa sahip parametrelerdi. Sonuç: Spektral-domain OKT ile belirlenen GHK parametreleri ve GHK/RK oranı glokom tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Glokom tanısı koyarken bu parametrelerin hep birlikte değerlendirilmesi erken tanı ve tedavi için klinisyene yol göstericidir.
Dergi Adı MN Oftalmoloji
Basım Tarihi 09-2014