Evaluation of the Effects of Holes of Various Sizes on Fracture Rates in Sheep Femurs
Ercan Olcay
Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul ALLAHVERDİ
Turgut Gülmez
İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye
Dilek Olğun Erdikmen
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Zihni Mutlu
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Türkiye
Uzun kemiklerdeki defektlerin patololojik kırığa neden olduğu bilinmektedir. Delikler özellikle torsiyonel güçlere maruz kalınca bükülme esnasında kemiği zayıflatır ve kırık riskini artırır. Buradaki çalışmamızda biz koyun femur kemiklerinde drille delinmiş çeşitli sayı ve boyutlardaki deliklerin etkilerini araştırdık. 96 tane taze koyun kemiği her biri ilaveten 3 kemiği içeren 4lü alt gruplara bölünerek 8 gruba ayrıldı. Her bir grubta 2 mmden 5.5 mmye kadar değişen 1den 4e kadar delikler femurlar delinerek açıldı ve kemikler rotasyon testine tabi tutuldular. Kırığa neden olan kuvvetler ve kuvvet eğrileri ölçüldü ve kayıt edildi. Delik açılan femurlarda kırık oluşturan deliklerin boyutları ve sayısının etkisi iki yönlü varyans analizi ve Tukeyin çoklu karşılaştırma testi ile mukayese edildi. P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Dril ile delinmiş deliklerin boyut ve sayısında artma ile birlikte kemiğin torsiyonel kuvvetlere karşı direncinin önemli derecede azaldığını bulduk (P<0.001). Kırık oranı deliklerin sayısı ve boyutu arttıkça artmaktadır. Torsiyonel kuvvetlere karşı kemiğin direnci deliklerin sayısı arttıkça azalmaktadır. Biz bir kemik defektinin boyutunun torsiyonel direnç için oldukça önemli olduğunu ve gerçekte de defektlerin sayısının boyutuna göre daha etkili olduğunu gösterdik.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi