The Evaluation of Pullout Tests of An Expandable Newly Designed Screw
Zihni Mutlu
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul ALLAHVERDİ
Ucu açılabilir yeni tasarlanmış kortikal vidaların sıyırma kuvvetlerinin biomekanik olarak değerlendirilmesi genç boğaların tibia kemiğinde yapıldı. Yeni tasarlanmış ucu açılabilir 14 kortikal titanyum vida taze tibia kemiğine yerleştirildi. Bu vidaların 7 tanesi kontrol grubu olarak kullanıldı. Vidalar yerleştirildikten sonra kemikler polimetilmetakrilat ile fikse edildi. Vida başları özel bir alete bağlandı ve sıyırma testi için hazırlandı. Elastik modulus değerleri (Newton/mm2), akma kuvveti (Newton) ve maksimum kuvvet (Newton) değerleri ucu genişleyebilen ve kontrol gruplarında değerlendirildi. Ucu genişleyebilen kortikal vida grubunun ortalama akma değerleri istatistiksel olarak normal gruba göre daha yüksek bulundu (P=0.025). Genişleyebilen kortikal vida grubunun maksimum güçlerinin ortalaması normal gruba nazaran önemli derecede yüksek bulundu (P=0.003). Eşlendirilmiş grupların karşılaştırılmasında genişleyen kortikal vidaların pullout kuvvetlerinin normal kontrol gruplara nazaran önemli derecede yüksek olduğu bulundu. Bu çalışmalarımızın ışığı altında yeni tasarlanmış böyle vidaların vida çapını genişletmeksizin daha fazla kemik kontağına izin vererek gelecekte kırık fiksasyonuna katkıda bulunabileceği tartışıldı.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi