img
Malahit Yeşilinin Gideriminde Şeftali Çekirdeği Kabuğu: Karakterizasyon ve Kinetik İnceleme   
Yazarlar
Doç. Dr. Erbil KAVCI Doç. Dr. Erbil KAVCI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bünyamin Dönmez
Türkiye
Arş. Gör. Ali ÇİÇEKÇİ Arş. Gör. Ali ÇİÇEKÇİ
Türkiye
Ömer Laçin
Türkiye
Özet
Bu araştırmada, adsorbent olarak kullanılan şeftali çekirdeği kabuğu üzerine sulu ortamdaki malahit yeşilinin adsorpsiyonu amaçlanmıştır. Bunun için önce adsorbentin karakterizasyonu incelenmiş ve sonrasında adsorpsiyon prosesini etkileyen parametrelerden faydalanarak uygun bir kinetik model elde edilmiştir. Karakterizasyon çalışmalarında; Taramalı Elektron mikroskobu, Termal Gravimetri/Diferansiyel Taramalı Kalorimetri, Diferansiyel Termal Gravimetri, X-Işını Kırınımı ve Yüzey analizleri yapılmıştır. Termal Gravimetri/Diferansiyel Taramalı Kalorimetri analizleri ile, şeftali çekirdeğinin 25-150°C, 200-380°C ve 380-580°C sıcaklık aralıklarında bozunduğu gözlenmiştir. X-Işını Kırınımı analizleri sonucu ise, adsorbent yapısının amorf bir karaktere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yüzey analizleri ile, adsorbentin yüzey alanı, por hacmi ve ortalama por çapı değerleri belirlenmiştir. Adsorpsiyon prosesinin kinetiğinin belirlenmesi için, yaygın olarak kullanılan modeller incelenmiş ve kinetik modelin yalancı ikinci mertebeye uyduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, endüstriyel anlamda sulu çözeltilerden malahit yeşilinin uzaklaştırılması hususunda şeftali çekirdeği kabuğunun oldukça katkı sağlayacağı söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2536-4383
Dergi Tarandığı Indeksler GoogleScholar, idealonline, ROAD, SOBIAD, CrossRef, ResearchBib, Rootindexing.
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2021
Cilt No 6
Sayı 1
Sayfalar 9 / 19
Doi Numarası 10.33484/sinopfbd.761068
Makale Linki http://dx.doi.org/10.33484/sinopfbd.761068