Histopathological Effect of Chronic Fluorosis on the Liver of Mice Swiss albino
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Başaran Karademir
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Yüksek dozda alınan flor, vücuttaki çeşitli organlarda toksik etki oluşturur. Kronik florozis, tübüler ve parankimatik iltihaplara, bulanık şişkinliklere ve sarmal tübüllerin genişlemesine neden olur. Bu etkilere ilaveten, flor, iskelet, diş ve yumuşak dokular üzerinde kötü etki oluşturur. Bu çalışmanın amacı, kronik florozisin karaciğer üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem ve gereç: Deney yapılmak üzere her bir grubu 4 dişi ve 4 erkek fareden oluşan 1 kontrol ve 3 deney grubu oluşturuldu. Sodyum florün stok çözeltisi hazırlanıp, bu stok çözeltisinden deney grubundaki hayvanlara verilmek üzere 10 ppm, 20 ppm, ve 40 ppm’lik flor içeren çöeltiler deney grubundaki hayvanlara 90 gün verildi. Kontrol grubundaki farelere ise 0,3 ppm flor içeren içme suyu verildi. Hayvanlar hafif eter anestezisi altında karaciğerden örnek almak için öldürüldü. Preparatlar ışık mikroskobunda histopatolojik bozuklukları incelemek için hazırlandı ve daha sonra fotoğrafları çekildia. Bulgular: Hayvanlara verilen kimyasalın dozuna bağlı olarak kronik florozise tabi tutulan hayvanların karaciğer örneklerinden hazırlanan preparatlarda histopatolojik bozukluklar gözlendai. Hiperemia, local nekrozis, vacuolar dejenerasyon ve merkezi topardamar çevresindeki hepatositlerde şişmeler gözlendi. Sonuç: Hayvanlara uygulanan florun dozuna bağlı olarak, merkezi toplardamarın çevresindeki dokularda dejenerasyon (hydropic degeneration) artmaktadır.
Chronic fluorosis | mouse | liver | histopathology
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale