The Effect of Copper II Sulphate Toxication on The Liver Histopathology Liver Protein Electrophoresis and Plasma Biochemistry of Mice Mus musculus
Başaran Karademir
Doç. Dr. Evren KOÇ
Yusuf Ersan
Muhitdin Yılmaz
Sinop Üniversitesi, Türkiye
Hamit Uslu
Bakır (II) Sülfat Toksikasyonunun Fare (Mus musculus) Karaciğer Histopatolojisi, Karaciğer Protein Elektroforezi ve Plazma Biyokimyası Üzerine EtkisiBu çalışmada bakır (II) sülfat toksikasyonunun ergin fare karaciğer morfolojisi, karaciğer protein elektroforezi ve plazma biyokimyasal bulguları üzerine etkileri araştırıldı. Toplam 21 fare 3 gruba bölündü. 5 gün süreyle intraperitonal olarak kontrol grubuna serum fizyolojik, çalışma gruplarına sırasıyla 2 ve 6 mg/kg bakır sülfat verildi. Çalışma sonunda, deneklerden kan ve karaciğer örnekleri toplandı. Bu örnekler üzerinde histopatolojik, elektroforetik ve biyokimyasal analizler yapıldı. Histopatolojik bulgulara göre doza bağlı olarak karaciğerde dejenerasyonlar tespit edildi. Karaciğer protein elektroforezinde kontrol grubuna kıyasla 2 mg/kg bakır sülfat grubunda protein bantlarında incelme, 6 mg/kg CuSO4 grubunda protein bantlarında ise kalınlaşma gözlemlendi. Biyokimyasal analizlerde plazma Total Oksidan Seviyesi (TOS) her iki grupta da istatistiksel olarak önemli düzeyde arttı (P<0.05). Bununla birlikte plazma AST düzeyi yalnızca 6 mg/kg CuSO4 grubunda arttı (P<0.01). Sonuç olarak, bakır sülfat toksikasyonunun farelerin karaciğerlerinin histopatolojisi ve karaciğer protein elektroforezi üzerinde negatif etkisi oldu. Fakat bu bulguları plazma biyokimyasal verileri tam olarak desteklemedi.
Dergi Adı Van Veterinary Journal
Basım Tarihi 07-2015