Rumex crispus Extract Exerts Anti-Diabetic Properties in Streptozotocin-Induced Diabetes in Rats
Özgen Çelik
Doç. Dr. Evren KOÇ
Rumex crispus, nehir kenarı ve ıslak çayırlarda kendiliğinden yetişen ve alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılan doğal, yabani bir bitkidir. Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) aracılığıyla diyabet oluşturulan sıçanlarda R. crispus'un canlı ağırlıkları, açlık kan glukoz seviyeleri, plazma lipid profili, karaciğer enzim aktiviteleri ve antioksidan sisteme etkileri araştırıldı. Hayvanlar 4 gruba ayrıldı. I. grup: kontrol; II. grup: 3 mg kg-1 R. crispus; grup III: 50 mg kg-1 Streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan grup; grup IV: 50 mg kg-1 STZ ile diyabet oluşturulan + 3 mg kg-1 R. crispus uygulanan grup şeklinde belirlendi. R. crispus ekstraktının, diyabet oluşumundan 10 gün sonra diyabete bağlı ağırlık kaybını ve kan glikoz seviyesini azalttığı tespit edildi. 14 günlük uygulama süresinin sonunda, R. crispus uygulanan diyabetik sıçanlarda trigliserit, LDL kolesterol (LDL-C) ve VLDL kolesterol (VLDL-C) düzeyleri artarken (P<0.001), HDL kolesterol (HDL-C) seviyeleri anlamlı derecede azaldı (P<0.01). Alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) seviyeleri, R. crispus'a cevaben önemli ölçüde artmıştır (P<0.001). Diyabetik grupta total antioksidan seviye (TAS) anlamlı derecede azalırken, total oksidan seviyenin (TOS) artış gösterdiği belirlendi. Bununla birlikte, R. crispus tedavisine cevap olarak, TAS anlamlı şekilde artmış ve TOS kontrol grubuna göre azalmıştır (her ikisi için de P<0.001). R. crispus ekstraktının takviyesi, sıçanlarda anti-diyabetik özellikler gösterir ve diyabetik bireyler için klinik bir potansiyele sahip olabilir.
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology
Basım Tarihi 12-2019