Tavşanlarda Doğal Bağırsak Koksidiyozunda Bazı Serum Enzim ve Mineral Madde Düzeyleri Üzerine Etkisi
Başaran Karademir
Yusuf Ersan
Doç. Dr. Evren KOÇ
Erdi Orhan
Fatih Uzun
Bu çalışmada, tavşanların doğal bağırsak koksidiyozu esnasında serum enzimleri ve bazı mineral madde (Cu, Zn, Ca, Mg, K ve Na) düzeyleri araştırıldı. 26 intestinal koksidiyozlu (14’ü hafif, 12’si ağır enfekte) ve 10 sağlıklı tavşan çalışmaya dahil edildi. Tavşanlardan eter anestezisi altında alındı kulak venasından 2 ml kan alındı. Kan serumu laboratuvar analizleri için kullanıldı. Serum enzimleri (ALT, AST ve LDH) spektrofotometrik olarak analize edildi. Serum mineral içerikleri ise alev sistemle donatılmış atomic absorbsiyon spektrofotometre cihazı ile ölçüldü. İstatistiki olarak AST ve LDH enzim düzeylerinide artış ve Zn, Mg ve Na düzeylerinde ise düşüş gözlendi (en düşük P<0.05). Hastalığın şiddeti ve serum ALT, AST, LDH, Zn, Mg ve Na düzeyleri arasında istatistiken önemli korelasyon tespit edildi (sırasıyla, r: 0.348, P<0.05, r: 0.816, P<0.001, r: 0.893, P<0.001, r: -0.470, P<0.01, r: -0.698, P<0.001, r: -0.431, P<0.01). Hastalığın şiddeti ALT, AST, LDH, Zn, Mg, ve Na düzeylerini önemli düzeyde etkilediği belirlendi (minimum P<0.05). Sonuç olarak, intestinal koksidiyozun şiddetine bağlı olarak serum ALT, AST, LDH, Zn, Mg, ve Na düzeylerinin dalgalanma gösterdiği fakat serum Cu, Ca ve K düzeylerinin benzer bir dalgalanma göstermediği tespit edildi.
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 08-2011