Effects of Oral Administered Panax ginseng and Panax ginseng Ganoderma lucidum Extracts on Oxidative Stress Lipid Profile and Liver Protein Expressions of Hamsters
Hamit Uslu
Doç. Dr. Evren KOÇ
Gözde Atila
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Yusuf Ersan
Hüseyin Avni Eroğlu
Osman İbiş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Bu çal ı ş ma antioksidan özelliklerinden dolay ı yayg ı n olarak kullan ı lan Panax ginseng ve Panaxginseng + Ganoderma lucidum eksraktları n ı n sa ğ l ı kl ı hamsterlerin plazma, eritrosit, karaci ğ er,böbrek ve kalp total oksidan (TOS), total antioksidan seviyeleri (TAS) ile plazma lipit profili vekaraci ğer serum proteinlerindeki de ğ i ş iklikleri belirlemek amac ı yla yap ı ld ı . Deneysel gruplar Kontrol(K, normal içme suyu), Panax ginseng (G, 100 mg/kg/gün) ve Panax ginseng + Ganodermalucidum (G+GL, 140 mg/kg/gün Panax ginseng + 140 mg/kg/gün Ganoderma lucidum) olarakbelirlendi. Deney ve kontrol grubundaki hayvanlara 60 gün süreyle içme suyu ş eklinde uygulamayap ı ld ı . Biyokimyasal analizler neticesinde lipit profili üzerinde önemli bir de ğ i ş iklik gözlenmedi(P>0.05). Yine plazma, eritrosit, karaci ğ er ve böbrek TAS ile karaci ğ er, böbrek ve kalp dokuları n ı nTOS düzeylerinde bir de ğ i ş iklik olmazken; gerek Panax ginseng gerekse Panax ginseng +Ganoderma lucidum eksraktları n ı n plazma TOS düzeylerini önemli düzeyde azalttı ğ ı belirlendi(P<0.001). Ayrı ca eritrosit TOS düzeylerinin Panax ginseng + Ganoderma lucidum grubundaazald ı ğ ı gözlemlendi (P<0.01). Ayrı ca karaci ğ er protein elektroforezinde ise kontrol grubunakı yasla bu maddelerin uygulanmas ı na bağ l ı olarak baz ı protein bantları nda kal ı nla ş malar meydanageldi ğ i saptand ı . Sonuç olarak; Panax ginseng ve Panax ginseng + Ganoderma lucidumuygulamas ı n ı n özellikle plazma ve eritrositte TOS düzeylerini azaltmak suretiyle oksidatif stresiönlemede etkili oldu ğ u ve karaci ğ er protein ekspresyonları n ı art ı rd ı ğ ı tespit edildi.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Basım Tarihi 02-2014