Otohemoterapinin Serum Biyokimyasal Parametreleri ve Mineral Madde Düzeyleri Üzerine Etkileri
Başaran Karademir
Doç. Dr. Evren KOÇ
Yusuf Ersan
Fatih Uzun
Erdi Orhan
Bu araştırmada otohemoterapinin serum biyokimyasal parametreleri (TP, ALB, GLB, ALT, AST ve LDH) ve mineral madde (Cu, Zn, Ca, Mg, K ve Na) düzeyleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Otuz erkek Yeni Zelanda ırkı tavşan (6 aylık, ortalama ağırlıkları 2.48±0.07 kg) 3 gruba ayrıldı. Tüm tavşanlardan 4 ml kan alındı. Kontrol grubuna (K) 4 ml serum fizyolojik, sonraki gruba (A) 2 ml serum fizyolojik + 2 ml kendi kanı, son gruba (B) 4 ml kendi kanı deri altı verildi. Üç gün sonra araştırılan parametrelerin ölçümleri için tüm gruplardan 3’er ml kan toplandı. Biyokimyasal parametrelerin ölçümleri kolorimetrik olarak, minerallerin ölçümleri ise alev sistemli Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre ile yapıldı. İstatistiki olarak AST ve LDH düzeylerinde artış (sırasıyla p<0.01, p<0.001) Mg ve Na düzeyinde de düşüş (sırasıyla p<0.05, p<0.01) tespit edildi. Uygulanan kan miktarı ile AST, LDH, Mg ve Na arasında anlamlı korelasyon (sırasıyla r: 0.548 p<0.01, r: 0.759, p<0.001, r: -0.481, p<0.01, r: -0.427, p<0.05) tespit edildi. Regresyon analiz sonuçlarına göre ise kan miktarının bu parametreleri önemli düzeyde etkilediği gözlendi (en düşük P=0.019). Sonuç olarak Otohemoterapi uygulamaları AST, LDH, Mg ve Na düzeylerini önemli düzeyde etkiledi fakat TP, ALB, GLB, ALT, Cu, Zn, Ca ve K düzeylerini önemli ölçüde etkilemedi.
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 04-2011