Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim Ortamlarının Kullanımına İlişkin Tutum Ölçeği
Metin Çengel
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye
Ayşe Alkan
Dünyada birçok ülkeyi etkileyen Covid-19 pandemisinden ülkemizin de etkilenmesiyle bir süre önce yüzyüze eğitime ara verilip uzakta eğitim sistemine geçilmiştir. Bu bağlamda farklı seviyelerde uygulananuzaktan eğitim, çoğu eğitim paydaşı için yabancıyken birden hayatımızın içine girmiştir. Pandemi ilebirlikte gelen sosyal izolasyon döneminde öğrenenlerin uzaktan eğitime olan talebi artmıştır. Bu araştırmada, öğrenenlerin Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim Ortamlarının Kullanımına İlişkin Tutumlarıüzerinde durulmuş ve bu bağlamda geçerli ve güvenilir bir ölçek ortaya koyma amaçlanmıştır. Tümbunlar ışığında bu araştırmayla ortaya konulan geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış ilgili ölçeğin, farklıkademelerdeki öğrenci çalışma grupları üzerinde etkili bir şekilde kullanılacağı öngörülmektedir.Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, Sakarya Üniversitesi ’nin çeşitli Fakülte ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Hendek MYO’nun farklı bölümlerde öğrenim gören toplam 321 öğrenci ilegerçekleştirilmiştir. Ölçeğin kapsam ve görünüş geçerliği için 1 dil uzmanına, 3 alan uzmanına, 1psikolojik danışmana, 1 ölçme değerlendirme uzmanına başvurulmuştur. Yapı geçerliğine hizmet etmekiçin Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA)’dan yararlanılmıştır. Çalışma sonunda toplam varyansın%73.42’sini açıklayan 24 maddeden oluşan 4 boyutlu bir ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alphaile hesaplanan iç tutarlık katsayısı .93’ dür. Doğrulayıcı faktör analizine ilişkin 4 boyut bağlamındanihai uyum indekslerinin istenilen sınırlarda olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-International Journal of Society Researches
Dergi ISSN ISSN-2528
Basım Tarihi 01-2021