YETİŞKİN KRONİK HASTALARDA ALLAH’A BAĞLANMA, DUYGU DURUMU VE YAŞAM MEMNUNİYETİ İLİŞKİSİ
Dr. Öğr. Üyesi Fatma SAĞLAM DEMİRKAN
Bu araştırma, yetişkin kronik hastalarının; yakın ilişkilerde yetişkin bireylere yönelik geliştirdikleri bağlanma biçimlerini, hangi bağlanma biçimiyle Allah’a bağlandıklarını, olumlu/olumsuz duygu durumlarından hangisinin daha fazla geliştiğinive yaşam memnuniyeti ile bağlanma biçimleri ve duygu durumları arasında ilişkinin olup olmadığını tespit etmek amaçlı yürütülmüştür. Bu araştırmada taramayönteminin ve anket tekniğinin kullanıldığı için bu araştırma saha araştırması niteliğine sahiptir. Araştırma örneklemi, Türkiye’nin farklı ilerinde ikamet edip kamusağlık kurumlarında veya özel sağlık kurumlarında diyaliz tedavisi alan 609 hastadan oluşmaktadır. Örneklemin yaş aralığı 20 ile 95 ve yaş ortalaması 60,62’dir.Araştırmada veri toplama aracı olarak Yetişkin Bağlanma Tarzları Ölçeği, Tanrı’yaBağlanma Tarzları Ölçeği ve Yaşam Memnuniyeti Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSSpaket programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; yaşam memnuniyeti ile bağlanma biçimleri ve duygu durumu arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.Aynı zamanda hem bağlanma biçimleri hem de yaşam memnuniyeti ile yaş, cinsiyet, medeni durum, sosyoekonomik durum ve eğitim durumu grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın, kendindensonraki çalışmalara ve manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetine veri sağlayacağıve böylelikle psikoloji ve din psikolojisi alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslararası dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kilis 7 December University Journal of Theology
Dergi Tarandığı Indeksler İndex Copernicus, EBSCO