Ben Olabilme Üzerine Genel Bir Bakış
Dr. Öğr. Üyesi Fatma SAĞLAM DEMİRKAN
20. yüzyıl akımı olan varoluşçuluk, bireyi salt düşünen bir varlık olarak değil eyleyen, hisseden, kendi seçimlerini özgür iradesiyle alma sorumluluğunu gösterebilen bir varlık olarak tanımlar. Özgür iradesiyle seçim yapma cesaretini gösteren ve gerçekleştirdiği eylemler doğrultusunda benliğini gerçekleştiren birey varoluşçu düşünürler tarafından araştırma konusu haline gelmiştir. Bireyi konu edinen varoluşçu anlayış ilk olarak felsefi bir akım olarak ortaya çıksa da ilerleyen zamanlarda psikoloji gibi sosyal bilimler alanlarında etkisini göstermiştir. Birçok araştırma alanında etkisini gösteren varoluşçu anlayış bireyi “ben olabilme” süreci içerisinde anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmaktadır. Bu makalede, benlik kazanma sorumluluğunu alabilen insan ele alınmıştır. Çalışma felsefi ve psikoloji varoluşçu ekolün ortak kavram ve olguları çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Araştırmanın kavram ve olguları fenomenolojik yaklaşım metoduyla incelenmiştir. Çalışmada ben olabilme sürecinin öğeleri bireyin özgür olması, ben olma kaygısı, geleceğin belirsizliği karşısında umutlu olabilmesi, sınırlı bir yaşama sahip olduğunun farkında olması ve seçimler yaparak ben olabilme sürecine dâhil olmasıdır. Bu çalışma kapsamında ben olma sürecinin öğeleri din ile ilişkilendirilerek değerlendirilmektedir. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Her birey ben olabilme sürecinde aktif değildir; bazı bireyler kaygı, umutsuzluk ve ölüm deneyimi karşısında seçimde bulunarak ben olabilme sürecine dâhil olurlar; bazıları ise kaygı, umutsuzluk ve ölüm olguları karşında ben olabilme cesaretini gösteremezler.
Kaygı,Umut,Umutsuzluk,Özgürlük,Ölüm
Dergi Adı Ordu University