Antioxidant phenolics from Lobaria pulmonaria L Hoffm and Usnea longissima Ach lichen species
Dr. Öğr. Üyesi Fadime DUMLU
Mesut Bünyami Halıcı
Ahmet Mavi
Ahmet Çakır
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fehmi ODABAŞOĞLU
Cavit Kazaz
Ali Aslan
Ömer İrfan Küfrevioğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
In this study, 1 steroidal and 8 phenolic compounds from Lobaria pulmonaria (L.) Hoffm. and Usnea longissima Ach. were isolated and their chemical structures were characterized by 1H-NMR, 13 C-NMR, DEPT, 1 H-1H COSY, HMQC, HMBC, IR, UV, and MS spectroscopic methods as stictic acid, isidiophorin, rhizonaldehyde, rhizonyl alcohol, pulmonarianin, vesuvianic acid, ergosterol peroxide, usnic acid, and diffractaic acid. Among these compounds, pulmonarianin, isolated from L. pulmonaria, was characterized for the first time as a natural compound. In addition to isolation and characterization, the lipid peroxidation inhibition and DPPH radical scavenging activities of the isolated compounds were investigated. Among these compounds, isidiophorin, rhizonaldehyde, rhizonyl alcohol, and pulmonarianin showed better lipid peroxidation inhibition in comparison to the other tested phenolics. However, usnic and diffractaic acids, which are phenolic compounds, did not have antioxidant potential.
Dergi Adı Turkish Journal of Chemistry
Basım Tarihi 01-2011
Doi Numarası 10.3906/kim-1008-847
Makale Linki http://journals.tubitak.gov.tr/chem/issues/kim-11-35-4/kim-35-4-12-1008-847.pdf