Ispanak Spinacia oleracea L cv Gladyatör bitkisinde pestisitler ve bitkisel hormonların karbonik anhidraz aktivitesi üzerine etkileri
Prof. Dr. Fehmi ODABAŞOĞLU
Ömer İrfan Küfrevioğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada 6-7 haftalık Ispanak (Spinacia oleraceae L. cv. Gladiator) filizleri pestisit, hormon ve pestisit+hormon spreylemesi sonrasında 15 gün büyütüldü ve ekstrakte edilen yapraklarda karbonik anhidraz (CA) enzim aktiviteleri tayin edildi. Bulunan CA aktiviteleri kontrol ve muamele edilen bitkilerde karşılaştırıldı. CA aktivitesinin bütün pestisitler tarafından inhibe edildiği belirlendi. 10-11 M absisik asit (ABA) ve 10-7M kinetin (KIN) haricinde üç farklı konsantrasyonda uygulanan bütün hormonlar CA aktivitesini azalttı. Pestisitler tarafından meydana getirilen inhibisyon etkisinin ise değişik hormon konsantrasyonları ile ortadan kaldırılığı belirlendi.
Spinach,Bitkiler, tıbbi,Karbonik anhidrazlar,Pestisitler
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Eczacılık Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCOPUS