Kars’ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Zümrüt AKGÜN ŞAHİN
Doç. Dr. Funda KARDAŞ ÖZDEMİR
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen hastalıklardan birisidir. Türkiye'de yapılan araştırmalar meme kanseri konusunda kadınların bilgi düzeylerinin düşük olduğunu, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) inançlarının ve uygulamalarının yeterli olmadığını göstermektedir. Bu araştırma 20 yaş ve üstü kadınların KKMM ilişkin bilgi, inanç ve tutumunu incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olan araştırma, Kars il merkezindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 20 yaş ve üzerindeki kadınlarla yapıldı. Aile Sağlığı Merkezlerinden araştırma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 2069 kadın çalışmaya kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Mart-Haziran 2013 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür bilgisine dayalı olarak oluşturulan tanımlayıcı anket formu ve Champion Sağlık İnanç Modeli Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Kadınlardan %72.2'sinin mamografiyi bilmediği, %77.4'ünün KKMM bilmediği, %81.3'ünün KKMM yapmadığı, %73.8inin KKMM hakkında bilgi almadığını, %63.7'sinin Kitap, dergi, broşür / televizyon, radyo aracılığıyla KKMM hakkında bilgi aldığı saptanmıştır. %53.2'sinin aklına geldikçe KKMM yaptığı, %83.3'ünün KKMM hakkında herhangi bir eğitim almadığı, %89.9'unun KKMM hakkında eğitim almak istediği, %42.9'unun utandığı için KKMM yapmadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda Kars'ta yaşayan kadınların KKMM'si ile ilgili bilgi, uygulama ve farkındalık düzeylerinin yetersiz olduğu, KKMM'ni düzenli olarak yapmalarını sağlamak ve inançlarının geliştirilmesi için eğitime gereksinimleri olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tıp Araştırmaları Dergisi