Kapalı Mekanlarda Sigara İçme Yasağının Hemşire ve Doktorların Sigarayı Bırakma Durumuna Etkisi
Duygu Arıkan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Mehtap Tan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Funda KARDAŞ ÖZDEMİR
Doç. Dr. Zümrüt AKGÜN ŞAHİN
Amaç: Araştırma, kapalı mekanlarda sigara içme yasağının doktor ve hemşirelerin sigarayı bırakma durumlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye ve Aziziye Araştırma Hastanelerinde 15.11.2008-15.01.2009 tarihleri arasında klinik birimlerde çalışan ve hayatının herhangi bir döneminde sigara içmiş/içen doktor ve hemşireler oluşturdu. Veriler, soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde, ortalama, yüzdelik dağılımlar, Ki-kare ve Fishers Ki-kare testleri kullanıldı. Bulgular: Sigarayı bırakmış olan doktorların %16.2sinin, hemşirelerin ise %33.3ünün kapalı mekanlarda sigara içme yasağından sonra sigarayı bıraktıkları saptandı. Yasadan sonra sigara içmeye devam eden doktorların %36.1inin, hemşirelerin ise %47.8inin günlük içtikleri sigara sayısında azalma olduğu saptandı. Ancak gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Doktorların %44.4ünün hemşirelerin ise %33.3ünün sigarayı bırakmayı düşündüğü tespit edilmiş fakat gruplar arasındaki fark anlamsız bulundu. Sonuç: Araştırmada hemşire ve doktorlar çoğunlukla kapalı alanlarda sigara içme yasağından etkilenmediklerini ifade etmesine rağmen yasadan sonra birçoğunun içtiği sigara sayısını azalttığı, sigarayı bırakmak için çaba içinde oldukları, hatta bir kısmının ise sigara içmeyi bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Florance Nightingale Hemşirelik Dergisi
Basım Tarihi 01-2011