Kapalı Mekânlarda Sigara İçme Yasağının Hemşirelik Öğrencilerinin Sigarayı Bırakma Durumlarına Etkisi
Mehtap Tan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Duygu Arıkan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Zümrüt AKGÜN ŞAHİN
Doç. Dr. Funda KARDAŞ ÖZDEMİR
Bu çalışma kapalı mekânlarda sigara içme yasağının hemşirelik öğrencilerinin sigarayı bırakmadurumlarına etkisini tespit etmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu ve Erzurum Sağlık Yüksekokulunda sigara içtiğinibelirten 154 öğrenci ise örneklemi oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusundahazırlanan formla toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, SPSS 11.5 paket programı kullanılarakortalama ve yüzdelik dağılımlar kullanılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.74±1.44, gelir durumuortalaması 307.79±123.50 TL, %22.7’si 1. sınıf, %43.5 2. sınıf, %13.0’ı 3.sınıf, %20.8’i 4. sınıfta olduğu,%66.3’ünün yurtta barındığı, Öğrencilerin %70.3’ünün yasadan sonra sigarayı bıraktıkları bulunmuştur.Öğrencilerin %48.8’inin sigarayı bırakmayı düşündüğü, %23.7’sinin Sigaranın mali yük getirdiğini düşündüğüiçin bırakmayı düşündüğünü, %62.3’ünün sigarayı bırakmayı denediğini, %19.5’nin 1 ay ve daha az süredenberi sigarayı bırakmayı denediği, %64.0’ının sigarayı bırakmak için çevresinden destek almadığı bulunmuştur.Sigara kullanımı özellikle üniversite 2. sınıf öğrencilerinde önemli bir sorun olarak dikkat çekmiştir. Buaraştırmaya göre kapalı mekânlarda sigara içme yasağının, hemşirelik öğrencileri için sigarayı bırakmakonusunda caydırıcı olmadığı saptanmıştır.
Dergi Adı Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 05-2011