Bulaşıcı Ektimalı Koyunlarda Haptoglobin, Serum Amiloid A ve Seruloplazmin Düzeylerinin Araştırılması
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmada, bulaşıcı ektimalı koyunlarda haptoglobin, serum amiloid A (SAA) ve seruloplazmindüzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 10 adet sağlıklı ve 20 adet bulaşıcı ektimalıkoyun kullanıldı. Kan örnekleri Vena jugularis’ten antikoagulansız tüplere alındı. Haptoglobin, SAAve seruloplazmin düzeyi kolorimetrik olarak tayin edildi. Ektima ile enfekte koyunların yapılan klinikmuayenesinde dudak bölgesi, comissura labium ve mukokutan bölgelerde kabuklanma, ateş, yemegüçlüğü, iştahsızlık, zayıflama saptandı. Biyokimyasal olarak bulaşıcı ektima ile enfekte grup ilesağlıklı koyunlar karşılaştırıldığında haptoglobin (P<0.01), SAA (P<0.01) ve seruloplazmin (P<0.05)konsantrasyonunun arttığı saptandı. Sonuç olarak, AFP düzeyi ile klinik semptomlar arasında ilişkiolduğundan dolayı bulaşıcı ektima ile enfekte koyunlarda da haptoglobin, SAA ve seruloplazminin yangı belirteci olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Basım Tarihi 06-2021