Ağrı Yöresindeki Sığırlarda Karaciğer TrematodEnfeksiyonlarının Yaygınlığı
Cuma Saltan
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Amaç:Bu çalışmada, Ağrı yöresindeki sığırlarda distomatosis enfeksiyonlarının prevalansını belirlemeyi amaçladık. Yöntemler:Mezbahada kesilen 200 sığırın karaciğer ve safra kanalları makroskobik olarak, safra keseleri ise sedimentasyon-çinko sülfat flotasyon yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma odaklarındaki 188 sığırdan alınan dışkı örneklerinde sedimentasyon yöntemi ile Fasciola hepatica yumurtalarının, koproantijen-ELISA testi ile Fasciola hepatica antijenlerinin varlığı araştırılmıştır. Sedimentasyonla pozitif bulunan örneklerde gram dışkıdaki yumurta sayısı (EPG) modifiye McMaster sedimentasyon yöntemi ile belirlenmiştir.Bulgular:İncelemeler sonucunda 47 sığırda Fasciola hepatica’nın, 25 sığırda da Dicrocoeliumdendriticum’un erişkin formunarastlanmıştır. Safra keselerinin muayenesinde 63’ünde Fasciola hepatica, 48’inde ise D. dendriticum yumurtası görülmüştür. Dışkı örneklerinin ELISA ve sedimentasyon yöntemleriyle incelemesinde 148’inde (%78,7) Fasciola hepatica kopro antijenine, 63’ünde (%33,5) Fasciola hepatica yumurtasına rastlanmıştır. EPG değeri 17 ile 83 arasında bulunmuştur. Sığırlarda D. dendriticum’un dışkı bakısı ile prevalansı %25,5 olarak belirlenmiş, EPG değeri 17 ile 67 arasında tespit edilmiştir.Sonuç:Ağrı yöresindeki bu çalışmada mezbaha muayenesi ile kopro antijen -ELISA ve sedimentasyon yöntemleri kullanılarak sığırlarda distomatosis enfeksiyonları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, bu enfeksiyonlara karşı etkili bir korunma ve kontrol programının bir an önce devreye sokulması, yetiştiricilerin bu hastalıklar konusunda bilinçlendirilmesi ve yörede daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Dergi Adı TÜRKİYE PARAZİTOLOJİ DERGİSİ
Basım Tarihi 09-2020