Fasiyolozisli Koyunlarda Oksidatif Stres ve Metabolik Profilin Araştırılması
Fatma Ertaş
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmada, Iğdır yöresindeki koyunlarda fasiyolozisin metabolik profil üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi ve oksidatif stres geliştirip geliştirmediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini, Iğdır merkez ve ilçelerinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde kayıtlı, 2 yaş üstü, 50 fasiolozisli ve 15 sağlıklı, toplam 65 koyunda yürütüldü. Biyokimyasal analizler sonucunda fasiyolozisli koyunların serum ALT, AST ve SDH değerleri kontrol grubuna göre fark olmadığı (P>0.05) görüldü. Serum ALP ve GGT değerleri fasiyolozisli koyunlarda sağlıklılara göre yüksek (P<0.05) bulundu. Serum glukoz düzeyi ise fascioliozisli hayvanlarda sağlıklı hayvanlara göre düşük (P<0.01) belirlendi. Fasiyolozisli koyunlar ile sağlıklı koyunların serum BHBA ve NEFA değerleri karşılaştırıldığında önemli bir fark belirlenmedi P>0.05). Fasiyolozisli koyunların serum MDA ve TOS değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek iken (P<0.05), TAS düzeyi (P<0.05) anlamlı düşük belirlendi. Sonuç olarak Iğdır merkez ve ilçelerinden temin edilen fasiyolozisli koyunlarda serum ALP, GGT, MDA ve TOS değerlinde artış görülürken Glukoz ve TAS ‘da düşüş bulundu. AST, ALT, SDH, BHBA ve NEFA değerlerinde ise fark bulunamamıştır. Böylece koyunlarda fasiyoloziste oksidatif stres gelişirken enerji dengesinde değişiklik olmadığı kanısına varıldı.
: Fasiyolozis,Koyun,Oksidatif stres,Metabolik profil,Karaciğer
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi